Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl.
Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).
Stowarzyszenie Slow Food Warszawa – stołeczny oddział międzynarodowego ruchu Slow Food®, zrealizowało cztery krótkometrażowe filmy edukacyjne dla dzieci traktujące o jedzeniu. Filmy mają ułatwić dorosłym – rodzicom i nauczycielom przekazywanie dzieciom podstawowej wiedzy na temat jedzenia. Są adresowane do dzieci w wieku od siedmiu lat, ale i dorośli znajdą tu dużo dla siebie.
Filmy zrealizowano dzięki wsparciu miasta stołecznego Warszawy w ramach tzw. małych grantów oraz współpracy z lokalnymi producentami żywności i przedsiębiorcami. Powstały dzięki wolontaryjnej pracy członków Stowarzyszenia i zaangażowaniu ich dzieci. Wszystkie grafiki wykorzystane w produkcjach to oryginalne rysunki dzieci, one też wystąpiły w roli lektorów. Każdy z czterech filmów może być punktem wyjścia do ciekawej lekcji wychowawczej traktującej o różnych tematach związanych z jedzenim. Znajdziemy tu odpowiedź na pytanie co to znaczy jeść zdrowo, na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów, co to są sezony w kuchni i dlaczego warto kupować na targu oraz jak kulturalnie zachowywać się przy stole.
Członkowie Stowarzyszenia Slow Food Warszawa od lat działają na rzecz upowszechniania edukacji kulinarnej wśród dorosych i dzieci. Tworząc filmy bazowali więc na własnym doświadczeniu a inspiracji dostarczyła im m.in. książka Michaela Pollana „Jak jeść”.
„Wybraliśmy film jako najbardziej uniwersalne i nośne medium do przekazania wiedzy, która wydaje nam się niezwykle istotna w edukacji dzieci - mówi Lucyna Zembowicz, prezeska Stowarzyszenia. To co jemy, jak jemy i skąd pochodzi nasze jedzenie ma ogromny wpływ na jakość naszego życia i chcemy by dzieci i ich rodzice byli tego świadomi. Pokazujemy innym, że jedzenie to również przyjemność ale tą przyjemność łączymy z odpowiedzialnością, zrównoważonym rozwojem i harmonią z naturą – dodaje”.
Warszawiacy tworzący lokalny oddział ruchu Slow Food to ludzie z bardzo różnych środowowisk. Są wśród nas kucharze, restauratorzy czy dziennikarze kulinarni ale też księgowi, urzędnicy czy ludzie wolnych zawodów. Łączy ich potrzeba społecznego zaangażowania w kwestie ochrony lokalnych tradycji kulinarnych, produkcji i konsumpcji żywności wysokiej jakości, zrównoważonych form rolnictwa oraz ochrony środowiska. Zrealizowane filmy to ich sposób na zachęcanie do bycia świadomym konsumentem a co za tym idzie świadomym i zaangażowanym społecznie obywatelem.
------
Slow Food to międzynarodowa organizacja typu non profit założona w 1986 we Włoszech przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego jako opór przeciwko rosnącej popularności barów fast food. Obecnie zrzesza miliony członków w ponad 150 krajach na całym świecie. Siedzibą organizacji jest miejscowość Bra w Piemoncie, ale działalność ruchu opiera się na pracy tzw. conviviów, czyli lokalych oddziałów organizacji. W Polsce, obok warszawskiego działa m.in. convivium w Szczecinie, Krakowie, na Suwalszczyżnie czy we Wrocławiu.
Członkowie Stowarzyszenia Slow Food Warszawa od lat działają na rzecz upowszechniania edukacji kulinarnej wśród dorosych i dzieci. Tworząc filmy bazowali więc na własnym doświadczeniu a inspiracji dostarczyła im m.in. książka Michaela Pollana „Jak jeść”.
„Wybraliśmy film jako najbardziej uniwersalne i nośne medium do przekazania wiedzy, która wydaje nam się niezwykle istotna w edukacji dzieci - mówi Lucyna Zembowicz, prezeska Stowarzyszenia. To co jemy, jak jemy i skąd pochodzi nasze jedzenie ma ogromny wpływ na jakość naszego życia i chcemy by dzieci i ich rodzice byli tego świadomi. Pokazujemy innym, że jedzenie to również przyjemność ale tą przyjemność łączymy z odpowiedzialnością, zrównoważonym rozwojem i harmonią z naturą – dodaje”.
Warszawiacy tworzący lokalny oddział ruchu Slow Food to ludzie z bardzo różnych środowowisk. Są wśród nas kucharze, restauratorzy czy dziennikarze kulinarni ale też księgowi, urzędnicy czy ludzie wolnych zawodów. Łączy ich potrzeba społecznego zaangażowania w kwestie ochrony lokalnych tradycji kulinarnych, produkcji i konsumpcji żywności wysokiej jakości, zrównoważonych form rolnictwa oraz ochrony środowiska. Zrealizowane filmy to ich sposób na zachęcanie do bycia świadomym konsumentem a co za tym idzie świadomym i zaangażowanym społecznie obywatelem.
------
Slow Food to międzynarodowa organizacja typu non profit założona w 1986 we Włoszech przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego jako opór przeciwko rosnącej popularności barów fast food. Obecnie zrzesza miliony członków w ponad 150 krajach na całym świecie. Siedzibą organizacji jest miejscowość Bra w Piemoncie, ale działalność ruchu opiera się na pracy tzw. conviviów, czyli lokalych oddziałów organizacji. W Polsce, obok warszawskiego działa m.in. convivium w Szczecinie, Krakowie, na Suwalszczyżnie czy we Wrocławiu.
Więcej o organizacji: www.slowfood.com
Strona warszawskiego Slow Food: www.slowfood.waw.pl
Kanał na Youtube z filmami: https://www.youtube.com/channel/UC8cfr8M9E8FQEPy5aNNCA5g/videos
Źródło: info. nadesłana
Teksty opublikowane na portalu prezentują wyłącznie poglądy ich Autorów i Autorek i nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Podobnie opinie, komentarze wyrażane w publikowanych artykułach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.