Podatkiem w najbiedniejszych. Ustawa o podatku VAT w Polsce promuje utylizowanie i marnowanie żywności w Polsce
Banki Żywności od ponad 10 lat w Polsce zajmują się zagospodarowaniem nadwyżek żywności i zapobieganiem utylizacji pełnowartościowej żywności przez przekazywanie jej organizacjom społecznym. Tylko w ubiegłym roku Banki Żywności dostarczyły w ten sposób blisko 5 tysięcy ton artykułów spożywczych pozyskanych bezpłatnie od producentów, dystrybutorów i hurtowników. Ta liczba byłaby zdecydowanie większa, gdyby nie przepisy podatkowe, mówiące o konieczności płacenia podatku VAT w pełnej wysokości od darowizn przeznaczonych na cele charytatywne.
Mimo protestów organizacji pozarządowych oraz
nagłośnionego w mediach przypadku piekarza z Legnicy, który na
skutek działalności Urzędu Skarbowego musiał zamknąć piekarnię,
projekt zmian w ustawie o podatku VAT nie pojawił się w
propozycjach rządu dotyczących reformy podatkowej. Argumenty
resortu finansów pozostają te same – na bazie obowiązujących
przepisów i prawa unijnego wprowadzenie takich zwolnień nie jest
możliwe.
Tymczasem w Europie takich absurdów nie ma.
Wystarczyłoby na polski grunt przenieść rozwiązania włoskie – uważa
Marek Borowski – Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Tam
producenci żywności, obdarowując organizację pożytku publicznego,
są zwolnieni z VAT. A sklepikarze oddając żywność uszkodzoną, bądź
z kończącym się terminem ważności, traktowani są jak Ci, którzy w
ten sposób ją niszczą.
Dlatego też Federacja Polskich Banków Żywności
apeluje do mediów o dalsze nagłaśnianie tej sprawy i wspieranie
organizacji społecznych w zniesieniu absurdalnych przepisów
prawa.
Rząd deklaruje inwestowanie milionów złotych w
niedożywienie dzieci, a tymczasem promuje utylizację milionów
kilogramów żywności.
Marek Borowski – Prezes Zarządu (kom. 0 600 922 515)
Federacja Polskich Banków Żywności
Al. Solidarności 101, 00-144 Warszawa
federacja@bankizywnosci.pl,
(22) 654 64 00, (22) 654 64 10
www.bankizywnosci.pl