Pierwszy w UE wniosek o pozwolenie na sprzedaż mięsa hodowanego komórkowo
Francuski startup Gourmey złożył wniosek do organów regulacyjnych Unii Europejskiej o zezwolenie na sprzedaż swojego hodowanego komórkowo foie gras – pasztetu tradycyjnie produkowanego ze stłuszczonych wątróbek karmionych przemocą kaczek i gęsi. Jest to pierwszy w historii tego typu wniosek w Unii Europejskiej. Firma złożyła również wnioski w Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, Singapurze i Stanach Zjednoczonych.
Produkcja mięsa hodowanego komórkowo ma na celu dostarczanie produktów takich jak drób, wieprzowina czy owoce morza, nieróżniących się pod względem swoich właściwości od mięsa, które spożywamy obecnie, jednak wytwarzanego w fermentorach – takich jak te używane do warzenia piwa – a nie poprzez hodowlę zwierząt.
Badanie przeprowadzone przez YouGov na zlecenie Good Food Institute Europe wykazało, że, zdaniem 56 proc. Polaków, mięso hodowane komórkowo powinno być dostępne dla konsumentów, jeśli przejdzie ocenę unijnych organów regulujących bezpieczeństwo żywności.
Ponieważ wymaga ona znacznie mniejszych obszarów niż tradycyjna hodowla, może uwolnić ziemie pod zrównoważone rolnictwo, a także zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe Europy dzięki zmniejszeniu zależności od importu z zagranicznych upraw pod pasze dla zwierząt. Mięso hodowane komórkowo można również wytwarzać bez stosowania antybiotyków, co pomaga zmniejszyć ryzyko wzrostu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Jak dowodzą recenzowane badania, produkcja mięsa hodowanego komórkowo w przypadku samej wołowiny może powodować do 92 proc. mniej emisji gazów cieplarnianych, do 94 proc. mniej zanieczyszczeń powietrza i zużywać do 66 proc. mniej wody niż tradycyjna hodowla.
Decyzja UE nie wcześniej niż za 18 miesięcy
Zanim dany produkt będzie mógł trafić do sprzedaży w Europie, musi zostać zatwierdzony przez organy regulacyjne w Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Proces ten będzie obejmował dokładną, popartą dowodami ocenę bezpieczeństwa i wartości odżywczej mięsa hodowanego komórkowo i szacuje się, że potrwa co najmniej 18 miesięcy. Zasady wydawania zezwoleń umożliwiają również uwzględnienie potencjalnych skutków społecznych i gospodarczych wprowadzenia na rynek danej żywności. Jeśli produkt zostanie zatwierdzony, będzie mógł być sprzedawany we wszystkich 27 krajach UE, w tym w Polsce.
– To fantastyczne, że złożono pierwszy wniosek o sprzedaż mięsa hodowanego komórkowo w UE. Pokazuje to, że innowacje w żywności mogą współistnieć z naszymi tradycjami kulinarnymi, zapewniając konsumentom foie gras wyprodukowane w sposób, który może zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko, wspierać inwestycje, zapewnić przyszłościowe miejsca pracy i chronić dobro zwierząt. Eksperci rozpoczynają prace nad projektem, wykorzystując jeden z najbardziej rygorystycznych procesów regulacyjnych na świecie do oceny bezpieczeństwa i wartości odżywczych mięsa hodowanego komórkowo – mówi Seth Roberts, Senior Policy Manager w GFI Europe.
Złożenie wniosku przez Gourmey nastąpiło niemal dokładnie rok po tym, jak Aleph Farms zawnioskował do szwajcarskich i brytyjskich organów regulacyjnych o zgodę na sprzedaż swojej hodowanej komórkowo wołowiny. W 2023 r. po przeprowadzeniu ocen bezpieczeństwa dwa hodowane komórkowo produkty z kurczaka zostały zatwierdzone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych, a w Singapurze hodowane komórkowo mięso zostało dopuszczone przez odpowiednie organy regulacyjne w grudniu 2020 r.
Good Food Institute to organizacja non-profit pracujący nad ulepszeniem globalnego systemu żywnościowego dla dobra planety, ludzi i zwierząt. Wraz z naukowcami, firmami i decydentami, zespoły GFI koncentrują się na tym, aby mięso roślinne i hodowlane było smaczne, niedrogie i dostępne. GFI jest międzynarodową siecią organizacji promujących alternatywne białka jako niezbędne rozwiązanie potrzebne do osiągnięcia światowych celów w zakresie klimatu, globalnego zdrowia, bezpieczeństwa żywnościowego i różnorodności biologicznej.
Źródło: Good Food Institute