Organizacje społeczne apelują o sprzeciw wobec projektu rozporządzenia Ministry Zdrowia
Green REV Institute, Rodzice dla Klimatu oraz Federacja Bezpieczna Żywność apelują do decydentów o pilne zmiany w projekcie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 16 czerwca 2025 r. Proponowane przepisy – w obecnym kształcie – nie tylko ignorują aktualne zalecenia zdrowotne i naukowe, ale także wykluczają dzieci i młodzież z dietami eliminacyjnymi, w tym roślinnymi i bezalergenowymi. Rozporządzenie reguluje wyżywienie zbiorowe w szkołach.
„Zadbajmy o zdrowie i prawa dzieci – czas na inkluzywne, zdrowe żywienie w szkołach”
Jak podkreślają sygnatariuszki i sygnatariusze apelu, projekt rozporządzenia pomija postulaty społeczne oraz rekomendacje instytucji takich jak Rzecznik Praw Obywatelskich. Mimo wieloletnich badań, analiz i konsultacji społecznych, projekt nie zapewnia równego dostępu do zdrowej żywności w szkołach i przedszkolach.
Wśród kluczowych postulatów organizacji znalazły się:
- zapewnienie dostępu do pełnowartościowych posiłków dzieciom i młodzieży z dietami eliminacyjnymi, leczniczymi i etycznymi;zniesienie obowiązki podawania mięsa i ryb 3 razy w tygodniu;
- wprowadzenie pełnej możliwości podawania roślinnych zamienników mleka i jego przetworów w ramach wskazanych 2 porcji dziennie (obecny projekt przewiduje możliwość zastąpienia tylko 1 porcji);
- doprecyzowanie zapisów dot. posiłku na bazie roślin strączkowych i wskazanie, że posiłek powinien być w pełni roślinny, bez dodatku żadnych produktów zwierzęcych;
- wprowadzenie systemowych rozwiązań gwarantujących jakość i inkluzywność żywienia zbiorowego.
Badania przeprowadzone w 2024 roku przez Green REV Institute w ponad 1500 szkołach podstawowych w Polsce wykazały alarmujące braki w różnorodności i jakości posiłków. W większości szkół dominują dania mięsne (do 80 % menu), a posiłki roślinne są rzadkie i niepełnowartościowe. Taka praktyka żywieniowa stoi w sprzeczności z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
– „Dostęp do zdrowej i różnorodnej żywności to podstawowe prawo dziecka, a szkoły powinny być miejscem, gdzie to prawo jest respektowane i chronione” – mówi Marzena Wichniarz, Prezeska Fundacji Rodzice dla Klimatu.
– „Nie możemy pozwolić, by dzieci i młodzież były zmuszane do jedzenia posiłków niezgodnych z ich zdrowotnymi potrzebami czy przekonaniami etycznymi. Szkoły muszą uczyć szacunku do różnorodności i zdrowych nawyków” – dodaje Anna Spurek, Prezeska Green REV Institute.
Organizacje apelują do polityków, decydentek i decydentów o aktywny udział w konsultacjach projektu, zgłaszanie uwag oraz nagłaśnianie sprawy w mediach społecznościowych i tradycyjnych. Tylko wspólnymi działaniami można zapewnić dzieciom w Polsce zdrowe i inkluzywne żywienie zgodne z aktualną wiedzą naukową i prawami człowieka.
Konsultacje trwają do połowy lipca. Komentarze i stanowiska można wysyłać TUTAJ
-
Apel do decydentów
pdf ・618.6 kB
Źródło: Green REV Institute