W Katowicach 17 stycznia 2025 odbywa się "Lokalny Okrągły Stół – Roślinna Szkoła Młodzi dla Żywności", czyli debata na temat strategii Unii Europejskiej "Od pola do stołu" w ramach Europejskiego Zielonego Ładu.
Z osobami eksperckimi spotykają się liderzy i liderki ze szkół średnich w Katowicach, działający w Młodzieżowej Radzie Miasta, aby wspólnie dyskutować o koniecznej transformacji systemu żywnościowego dla bardziej zrównoważonej przyszłości odpornej na zmiany klimatu.
W dyskusjach o Europejskim Zielonym Ładzie biorą udział głównie naukowcy, politycy, aktywiści, rolnicy - chcemy usłyszeć również głos przedstawicielek i przedstawicieli katowickiej młodzieży, ponieważ ich przyszłość właśnie teraz budujemy i układamy - mówi Barbara Wojtaszek z Koalicji Future Food 4 Climate. Jesteśmy gotowe na krytykę - pytania - argumenty za i przeciw ze strony młodych ludzi, żeby wprowadzić je do debaty publicznej.
Współorganizatorami spotkania są Szymon Sidło - zastępca przewodniczącego Młodzieżowego Sejmiku Województwa Śląskiego oraz Magdalena Wistuba, przewodnicząca Młodzieżowej Rady Miasta Katowice.
Stronę ekspercką reprezentują:
Anna Spurek, Wiceprezeska i Dyrektorka Green REV Institute, od 2001 r. związana z III sektorem i działaniami na rzecz praw człowieka i zwierząt. Trenerka, liderka programów i kampanii, ekspertka w EU on Animal Welfare, European Vegetarian Union, Buy Better Food. Absolwentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Szkoły Głównej Handlowej, Democracy & Diversity New School University. Feministka, weganka:
„Od pola do stołu” zostaje w sferze marzeń. Dzisiaj nasze talerze tworzą półki Żabki czy Lidla, na których nie widać kryzysu klimatycznego, praw zwierząt czy praw człowieka.
To odłączenie od wiedzy i informacji skąd pochodzi, w jaki sposób powstała nasza żywność jest motorem zysków przemysłu, sektora hodowlanego i finansowych władców talerzy. To także motor katastrofy klimatycznej i zdrowotnej, oraz tej najważniejszej - katastrofy niesprawiedliwości dla zwierząt. Moment, w którym każdy konsument zada sobie pytanie - Skąd jest moja żywność? Jak powstała? będzie końcem ery niesprawiedliwości na talerzu.
Ryszard Kulik, doktor psychologii, członek Rady Fundacji Klub Myśli Ekologicznej, publicysta i miłośnik przyrody. Od początku lat 90-tych publikuje teksty w miesięczniku „Dzikie Życie”, ponadto w “Gazecie Wyborczej”, “Przekroju”, “Charakterach”. Autor książek dotyczących relacji człowiek – natura, w których łączy perspektywę psychologiczną, filozoficzną i ekologiczną, m.in. „Odkrywanie natury. Praktyka głębokiej ekologii”, „Stąpając mocno po Ziemi”, „Człowiek wobec natury”, “Wystarczająco dobre życie”:
Ratunek dla świata i ludzi zaczyna się od naszego talerza. Rezygnacja z mięsa i nabiału jest właściwym wyborem dla nas, dla innych istot i dla świata.
Małgorzata Rusek, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW i SWPS w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych (Evidence Based Medicine). W pracy zawodowej stawia przede wszystkim na edukację łącząc wiedzę z zakresu dietetyki klinicznej i psychodietetyki. Od ponad 8 lat wspiera pacjentów w wypracowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych w atmosferze empatii do samego siebie:
Od wielu lat instytucje naukowe rekomendują ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych, szczególnie czerwonego mięsa i jego przetworów, na rzecz żywności pochodzenia roślinnego. Taki sposób odżywiania zarówno zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, jak i jest bardziej przyjazny planecie, ponieważ wiąże się ze znacznym ograniczeniem emisji gazów cieplarnianych.
Wydarzenie jest wspierane przez Green REV Institute, w ramach koalicji Food Voices Coalition, Healthy Food Healthy Planet.
Źródło: Fundacja Klub Myśli Ekologicznej