Fundacja Instytut Rozwoju Regionalnego przeprowadziła we współpracy z Urzędem Miasta Krakowa szkolenie dla pracowników branży hotelarskiej i restauracyjnej. Dotyczyło zwiększania dostępności lokali dla osób niepełnosprawnych oraz profesjonalnej obsługi takich klientów. W rozwinięciu relacja z dwudniowego kursu.
W jaki sposób obsłużyć osobę niewidomą lub głuchą w restauracji? Jak pomagać gościom poruszającym się na wózku, jeśli hotel posiada bariery architektoniczne? Między innymi na te pytania odpowiadali eksperci z Fundacji Instytut Rozwoju Regionalnego, którzy we współpracy z Urzędem Miasta Krakowa przeprowadzili 2 i 3 marca szkolenie dla pracowników branży hotelarskiej i restauracyjnej, dotyczące profesjonalnej obsługi klientów niepełnosprawnych.
W pierwszym dniu zajęć zostały szczegółowo omówione przykłady różnych niepełnosprawności. Od ruchowej, poprzez dysfunkcje mowy, słuchu i wzroku, a kończąc na intelektualnej. Następnie zaprezentowano ogólne zasady uprzejmego postępowania w kontakcie z takimi osobami o specyficznych potrzebach. ,,Klient z niepełnosprawnością jest takim samym klientem jak każdy inny, nie powinien więc czuć, że jest inaczej traktowany ze względu na swoją niepełnosprawność. Należy traktować go w pełni naturalnie” – tak brzmiała główna wskazówka. Inna równie ważna: ,,Zawsze zapytaj osobę zainteresowaną, czy i jak jej pomóc”.
Na drugi dzień uczestnicy mieli możliwość wypróbowania nabytej wiedzy podczas ćwiczeń praktycznych. Indywidualnie lub w grupach rozpatrywano jak zachować się w sytuacji, gdy do restauracji przychodzi osoba niewidoma z psem przewodnikiem lub gdy w hotelu, w którym przebywają osoby niepełnosprawne, zostaje ogłoszona ewakuacja. Jak zareagować widząc, że osoba niewidoma pragnie skorzystać ze szwedzkiego stołu. Aby lepiej zrozumieć takie osoby uczestnicy kursu mogli poczuć na własnej skórze ich ograniczenia, między innymi poprzez wypróbowanie wózków inwalidzkich oraz spacer z opaską na oczach i białą laską w ręku przez tor przeszkód. Wiele trudności i gimnastyki słownej przysporzyło zadanie polegające na uproszczeniu i wytłumaczeniu osobie z niepełnosprawnością intelektualną sposobu obsługi klimatyzacji czy menu restauracji. Uczestnicy ćwiczyli, również sposoby opisu przestrzeni, tak aby były użyteczne dla osoby niewidomej.
Wiele ciekawych pytań padało po stronie samych uczestników. Czy wszystkie osoby głuche potrafią czytać z ruchu warg? Czy należy się podpisywać za osobę niewidomą? Dlaczego najważniejsza jest cierpliwość i naturalność w kontakcie z osobą niepełnosprawną? Czy w dobrym tonie jest dopowiadać słowa, gdy osoba jąkająca ma problem z ich wymówieniem?
Na koniec uczestnicy mogli podsumować całe szkolenie, dzieląc się swoimi wrażeniami i przemyśleniami. Dominował pogląd, że dzięki poznaniu ograniczeń osób niepełnosprawnych oraz wiedzy wolnej od stereotypów na temat ich funkcjonowania, znika strach i niepewność przed obsługiwaniem w przyszłości takich klientów. Dostępność restauracji i hoteli to nie tylko likwidacja barier architektonicznych, to przede wszystkim profesjonalna obsługa i przyjazne podejście do osób niepełnosprawnych, które chcą skorzystać z ich usług.
Każdy z uczestników otrzymał zestaw materiałów ze wskazówkami, których autorami są osoby niepełnosprawne oraz zaświadczenie potwierdzające odbycie szkolenia. Dzięki takim kwalifikacjom stają się bardziej konkurencyjni na rynku pracy. Osoba niepełnosprawna będzie wśród takich pracowników czuć się swobodnie i nie omieszka polecić znajomym hotelu lub restauracji, w której została profesjonalnie obsłużona i spędziła miło czas. A to oznacza, nie tylko większą integrację z osobami niepełnosprawnymi, ale również większe zyski.