Komisja Europejska chce podnieść poziom ochrony konsumentów, zwłaszcza niemowląt i małych dzieci. W tym celu przyjęła 26 września 2014 dwa środki ograniczające stosowanie trzech substancji konserwujących w produktach kosmetycznych.
Decyzja Komisji wynika z oceny dokonanej przez niezależny Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS) – organ doradczy, który przeprowadził dogłębną ocenę ryzyka stwarzanego przez substancje przed zaleceniem ograniczenia lub zakazu ich stosowania.
Komisja postanowiła ograniczyć maksymalne stężenie dwóch substancji konserwujących: parabenu propylowego i parabenu butylowego, z obecnie dopuszczalnego limitu w wysokości 0,4 %, jeśli stosowane samodzielnie i 0,8 %, jeśli stosowane w mieszaninie z innymi estrami, do 0,14 % substancji stosowanej samodzielnie lub w mieszaninie. Zakaz dotyczy stosowania tych substancji w produktach niespłukiwanych, przeznaczonych do aplikacji na skórę przykrytą pieluchą u dzieci w wieku poniżej trzech lat, ponieważ ich działanie na podrażnioną skórę bez dopływu powietrza jest intensywniejsze niż w przypadku kontaktu ze skórą nieuszkodzoną. Nowe przepisy będą mieć zastosowanie do produktów wprowadzonych do obrotu po 16 kwietnia 2015 r.
Po drugie, Komisja zakazuje stosowania mieszaniny metylochloroizotiazolinonu oraz metyloizotiazolinonu (MCI/MI) w produktach niespłukiwanych, takich jak kremy do ciała. Przepis ten ma na celu obniżenie ryzyka występowania alergii skórnych i zmniejszenie częstości ich występowania. Ten środek konserwujący może być nadal stosowany w produktach spłukiwanych, takich jak szampony i żele pod prysznic w maksymalnym stężeniu 0,0015 % przy stosunku MCI/MI wynoszącym 3:1. Przepis będzie miał zastosowanie w przypadku produktów wprowadzonych do obrotu po dniu 16 lipca 2015 r.
Kontekst
Środki konserwujące wykorzystywane w kosmetykach odgrywają ważną rolę, chroniąc konsumentów przed szkodliwymi czynnikami chorobotwórczymi, które w przeciwnym razie dostawałyby się do kremów i kosmetyków stosowanych co dzień. Bez środków konserwujących wszystkie kosmetyki miałyby bardzo krótki okres trwałości a w większości przypadków konieczne byłoby ich przechowywanie w lodówce.
Substancje chemiczne znane jako parabeny to ważna grupa środków konserwujących, jakie mogą być stosowane w kosmetykach. Oprócz parabenu propylowego i parabenu butylowego, bezpieczne są także inne parabeny, takie jak paraben metylowy i paraben etylowy, co wielokrotnie potwierdził Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS). Są one również jednymi z najbardziej skutecznych środków konserwujących.
Produkty kosmetyczne podlegają regulacjom na szczeblu europejskim (rozporządzenie (WE) nr 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych). Ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów i integralności rynku wewnętrznego. Niezależnie od procesu produkcji lub kanałów dystrybucji produkty kosmetyczne wprowadzane do obrotu na rynku UE muszą być bezpieczne. Za bezpieczeństwo tych produktów odpowiada producent, który musi również zagwarantować, że przed wprowadzeniem do obrotu są one poddawane specjalistycznej ocenie naukowej pod kątem ich bezpieczeństwa.
Więcej informacji: