Śledztwo przeprowadzone przez Greenpeace łączy fastfoodowego giganta z destrukcją lasów pierwotnych.
Greenpeace ujawnia dziś rolę, jaką McDonald’s,
największa na świecie sieć restauracji typu fast food odgrywa w
destrukcji lasów pierwotnych Amazonii [1].
Rozpoczynając kampanię, która ma na celu
stawienie czoła kolejnemu, grożącemu amazońskiej dżungli
niebezpieczeństwu, Greenpeace ujawnia dziś wyniki ponad rocznego
śledztwa przeprowadzonego przez ekologów, które zaowocowało
stworzeniem raportu „Eating up the Amazon”[2].
Wykorzystano w nim zdjęcia satelitarne, zwiad lotniczy,
nieujawnione wcześniej dokumenty rządowe, oraz monitoring naziemny.
Wszystko to, aby ujawnić, w jaki sposób soja, uprawiana w miejscu
wykarczowanej dżungli amazońskiej, dostaje się do restauracji
McDonald’s w Europie.
Dodatkowo aktywiści, Greenpeace w Wielkiej
Brytanii i Niemczech przeprowadzili dziś pokojowe akcje
protestacyjne.
Historia zaczyna się od trzech amerykańskich
gigantów spożywczych: Archer Daniels Midland, Bunge and Cargill.
Firmy te, kontrolując większość europejskiego rynku soi
[3] przyczyniają się do zniszczenia lasów pierwotnych,
uprawiając na ich miejscu soję, która jest wykorzystywana na starym
kontynencie jako pasza dla zwierząt. Cargill wiedzie tu niechlubny
prym. Właśnie Cargill zbudował nielegalny port w Amazonii, skąd
eksportuje soję do swojego terminalu w Liverpoolu w Wielkiej
Brytanii. Stamtąd ziarna trafiają do producenta żywności, należącej
do Cargill firmy Sun Valley, gdzie karmi się nimi kurczaki, używane
do przygotowania McNuggets, które następnie są dystrybuowane do
restauracji McDonald’s w całej Europie.
Ponadto firma Cargill wchodzi w szemrane
interesy z nieuczciwymi farmerami, którzy nielegalnie karczują i
ograbiają lasy publiczne oraz tereny należące do rdzennej ludności,
którą często wykorzystują jako niewolniczą siłę roboczą.
„Cargill równa z ziemią Amazonię, aby uprawiać
soję, a następnie produkować mięso sprzedawane w Europie. Za każdym
razem, gdy kupujesz kurczaka McNuggets, zjadasz kawałek Amazonii”,
mówi Gavin Edwards, Koordynator kampanii „leśnej” Greenpeace.
Niedawny raport opublikowany w magazynie
naukowym Nature [4] ostrzega, że 40% Amazonii zostanie
bezpowrotnie utracone do roku 2050, jeśli utrzymają się obecne
trendy rozwoju rolnictwa. Zagrozi to bioróżnorodności i poważnie
przyczyni się do ocieplenie klimatu. Monokultury soi, są także
zależne od stosowania toksycznych chemikaliów. Coraz większy obszar
zajmuje też soja modyfikowana genetycznie.
„Te zbrodnicze działania rozciągają się od
serca Amazonii aż do całego europejskiego rynku spożywczego.
Supermarkety i sieci fast food, takie, jak McDonald’s, muszą
zagwarantować swoim klientom, że ich produkty nie mają związków z
zagładą amazońskiej dżungli, niewolnictwem i innymi formami
naruszania praw człowieka”, dodaje Edwards.
[1] Greenpeace posiada dowody w
postaci dokumentów, które dowodzą, że:
- Soja z farm w Amazonii jest eksportowana z Santarém do Europy, razem z soją z innych regionów. W okresie od marca 2005 do stycznia 2006, Cargill wyeksportował ponad 220,000 ton brazylijskiej soi z Santarém do Liverpoolu w Wielkiej Brytanii
- Greenpeace śledził soję pochodzącą z Santarém na jej drodze od magazynów Cargill w Liverpoolu do producenta żywności, którego kurczaki są następnie przetwarzane w McNuggets i inne produkty Sun Valley. Wysocy rangą pracownicy Sun Valley powiedzieli Greenpeace, że 25% paszy do karmienia ich kurczaków pochodzi z magazynów w Liverpoolu
- Sun Valley zaopatruje w kurczaki restauracje McDonald's w całej Europie.
- Poprzez poszczególne oddziały firmy McDonald's w Wolverhampton in Orleans we Francji, Sun Valley jest największym dostawcą drobiu dla McDonald's w Europie.
- Podczas zeszłotygodniowego spotkania pomiędzy Greenpeace UK i Greenpeace, firma nie zaprzeczyła, że ich kurczaki są karmione soją pochodzącą z Amazonii.
Krótszy, raport kryminalny, oparty na raporcie, dostępny tutaj >>
[3] Cargill, wraz z Archer Daniels
Midland (ADM) i Bunge, kontroluje 60% produkcji soi w Brazylii i
więcej niż 75% europejskiego rynku przetwórstwa soi.
Źródło: Greenpeace