Green REV Institute w Sejmie. Prawo do bezpiecznej żywności to prawo każdego dziecka i ucznia
7 lipca br. przedstawicielki Green REV Institute oraz Federacji Bezpieczna Żywność wzięły udział w posiedzeniu Parlamentarnego Zespołu ds. Jakości Żywienia Dzieci w Placówkach Opiekuńczych i Oświatowych, zabierając głos w sprawie nowego projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 czerwca 2025 r.
Projekt dotyczy zasad sprzedaży i podawania żywności w szkołach i przedszkolach – określa, jakie środki spożywcze mogą być oferowane dzieciom i młodzieży w sklepikach i ramach żywienia zbiorowego. Dokument ten – zamiast odpowiadać na wyzwania zdrowotne, społeczne i klimatyczne – utrwala przestarzały i wykluczający model żywienia.
Projekt przewiduje m.in.:
– obowiązkowe serwowanie mięsa w jadłospisach dwa razy w tygodniu oraz mięsa ryby raz w tygodniu,
– ograniczenie zmiany mleka i przetworów mlecznych zwierzęcych na roślinne alternatywy do jednej porcji dziennie,
– brak obowiązku zapewnienia pełnowartościowych, roślinnych alternatyw dla dzieci na dietach zdrowotnych, etycznych czy religijnych.
Morgan Janowicz z Green REV Institute podkreśliła: „Po pierwsze, projekt łamie konstytucyjne prawo dziecka do ochrony zdrowia i równego traktowania:
- Art. 32 Konstytucji RP zakazuje jakiejkolwiek dyskryminacji w życiu społecznym. Ten projekt faworyzuje jedną, opartą na mięsie dietę.
- Art. 68 ust. 1 Konstytucji RP nakłada na władze publiczne obowiązek zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom. Ten projekt nie przewiduje pełnowartościowych posiłków dla dzieci z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi czy stosujących diety roślinne.
Po drugie, projekt narusza prawo rodziców do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami, gwarantowane w:
- Art. 48 ust. 1 Konstytucji RP, który przyznaje rodzicom prawo do wychowania dziecka zgodnie z własnymi światopoglądem i wartościami,
- oraz Art. 53 Konstytucji RP, gwarantującym wolność sumienia i religii.
Po trzecie, projekt jest sprzeczny z Kartą Praw Podstawowych UE, która w art. 21 zakazuje dyskryminacji ze względu m.in. na religię, światopogląd czy stan zdrowia.
Po czwarte, projekt narusza prawo do żywności, wynikające z Międzynarodowego Paktu Praw Gospodarczych, Społecznych i Kulturalnych ONZ”.
Monika Kohut, Federacja Bezpieczna Żywność, zwróciła uwagę na zagrożenie dyskryminacją: „W związku z przedstawieniem projektu Rozporządzenia Ministra Zdrowia, jestem zaniepokojona tym faktem, że proponowane zmiany mogą prowadzić do dyskryminacji, której nie ma w obecnym projekcie rozporządzenia. Zaproponowany projekt narzucając strukturę posiłków oraz nie przewidując alternatyw roślinnych narusza prawo do tego, aby rodzice wychowywali dzieci zgodnie z własnymi poglądami i przekonaniami dzieci. W praktyce obserwujemy, że takie postawienie sprawy wymusza na dzieciach złamanie zasad wynikających z ich przekonań, albo stanu zdrowia, albo rezygnacji z posiłków w szkole”.
Posłanka Dorota Olko, Przewodnicząca Zespołu, dodała: „Kwestia możliwości dostępu każdego dziecka do zbilansowanego posiłku w szkole – Myślę, że kwestia tego, że coraz więcej jest dzieci na dietach roślinnych, albo na dietach wykluczających nabiał ze względów zdrowotnych, to nie powinniśmy tego postrzegać w kategoriach problemu, tylko w kategoriach faktu. Faktu z którym należy się zmierzyć. Myślę, że byłoby bardzo niedobrze, gdyby efektem takiego rozporządzenia byłoby to, że te dzieci będą miały mniejszy dostęp do zdrowej żywności”.
Konsultacje publiczne projektu trwają do 18 lipca 2025 r.
Green REV Institute apeluje do opinii publicznej, rodziców, organizacji społecznych i środowisk eksperckich o zgłaszanie uwag do dokumentu.
Formularz i treść projektu dostępne są na stronie: legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12399053.
Kontakt dla mediów: [email protected]
Źródło: Green REV Institute