Fundacja Lavazza zwiększa zaangażowanie na rzecz społeczności produkujących kawę
Giuseppe Lavazza, prezes Grupy Lavazza i dyrektor Fundacji: „Promowanie dobrych praktyk wspiera społeczności, które zajmują się produkcją kawy. Rzuca także światło na temat emancypacji i wsparcia młodych plantatorów – zarówno mężczyzn, jak i kobiet”.
Przyszłość kawy jest niepewna. Kryzys klimatyczny, trudna sytuacja społeczności zajmujących się produkcją oraz utrata gruntów ornych to główne czynniki, które zgodnie z teorią zmian Fundacji Lavazza zagrażają warunkom życia społeczności producentów i dostępności wysokiej jakości kawy. Podczas wydarzenia zamykającego obchody 20-lecia Fundacji Lavazza – The Coffeeprint of Tommorrow, Fundacja potwierdziła zwiększenie swojego zaangażowania na rzecz pomyślnej przyszłości przemysłu kawowego i jego producentów. Wśród uczestników wydarzenia, znaleźli się m.in. laureatka Pokojowej Nagrody Nobla Rigoberta Menchú i fotograf Steve McCurry.
„Jesteśmy świadomi wyzwań stojących przed przemysłem kawowym. Fundacja zakłada ambitny cel na kolejne 20 lat, jakim jest przekształcenie plantatorów kawy, a w szczególności ich nowych pokoleń w przedsiębiorców zdolnych do konkurowania na globalnym rynku kawy i skutecznego radzenia sobie z nowymi wyzwaniami, przyczyniając się do wzrostu gospodarek, w których żyją” – wyjaśnił Giuseppe Lavazza, prezes Grupy Lavazza i dyrektor Fundacji, podczas The Coffeeprint of Tomorrow, które odbyło się 30 września 2024 r. w siedzibie Grupy – Nuvola Lavazza w Turynie. Wydarzenie dotyczyło również przyszłych wyzwań branży i wzięli w nim udział także goście specjalni, tacy jak Rigoberta Menchú, laureatka Pokojowej Nagrody Nobla z 1992 r. oraz Steve McCurry, jeden z najbardziej znanych fotografów na świecie, który dokumentuje projekty Fundacji Lavazza od początku XXI wieku.
„Priorytetowymi celami Fundacji w przyszłości będzie wspieranie społeczności produkujących kawę poprzez projekty szkoleniowe, które pomogą im dostosować plantacje do skutków zmian klimatycznych, odpowiedzieć na rosnący popyt na produkty wysokiej jakości i dostarczyć szeroką gamę odmian kawy, a także będą pielęgnować różnorodność biologiczną i zwalczać wylesianie. Działania te, wraz z całą dotychczasową pracą, pozwolą nam przyczynić się do bardziej sprawiedliwej
i zrównoważonej przyszłości dla całej branży kawowej, jednocześnie gwarantując dostępność wysokiej jakości produktu. Mamy nadzieję, że rola strategicznego i przełomowego lidera będzie w coraz większym stopniu obejmować wszystkie nasze marki i spółki stowarzyszone we wszystkich regionach geograficznych, w których działamy jako Grupa” – podsumował Giuseppe Lavazza.
Zapowiedź ta jest niemałym wyzwaniem, ponieważ łańcuch dostaw kawy jest jednym z najbardziej złożonych i rozdrobnionych na świecie, a 95% globalnej produkcji pochodzi od 25 milionów drobnych producentów i około 12,5 miliona rodzinnych firm uprawiających mniej niż 5 hektarów ziemi w ponad 40 krajach produkujących kawę w tak zwanym „pasie kawowym” między Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca (źródło: The Coffee Guide, Fourth Edition).
Fundacja Lavazza – 20 lat zaangażowania w branżę
Od 2004 roku, w którym Grupa Lavazza założyła Fundację, wsparła ona ponad 50 projektów. Obecnie finansuje 30 projektów w 17 krajach na trzech kontynentach, przynosząc korzyści ponad 94 000 osób. Jej podróż została opisana w „I chicchi che hanno fatto la storia” – książce z okazji rocznicy powstania Fundacji ze zdjęciami wykonanymi na przestrzeni lat przez fotografa Steve'a McCurry'ego.
Od roku 2019 Fundacja uczestniczy w projekcie promowanym przez Program Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP) wraz z instytucjami rządowymi w Ekwadorze, w tym Ministerstwem Środowiska, Wody i Transformacji Ekologicznej (MAAE) oraz Rolnictwa i Hodowli (MAG).
Współpraca ta zaowocowała wyprodukowaniem przez Ekwador pierwszej wysokiej jakości kawy certyfikowanej jako „Deforestation-Free Coffee” – wolna od wylesienia, granicząca z amazońskim lasem deszczowym. Rząd Ekwadoru i UNDP stworzyły pierwszy krajowy protokół certyfikacji poświęcony monitorowaniu obszarów leśnych, w których produkowana jest kawa. Protokół ten jest obecnie uważany za najlepszą praktykę na poziomie globalnym, pozycjonując Ekwador jako kraj pionierski w dziedzinie zrównoważonego rolnictwa. Certyfikat „Deforestation-Free Coffee” zapewnia konsumentów, że żadne tereny leśne nie zostały wycięte lub zdegradowane w celu uprawy tej kawy. Certyfikat uzyskuje się po rygorystycznym monitorowaniu i użyciu zdjęć satelitarnych oraz weryfikacji przez stronę trzecią, że produkcja kawy jest zgodna z wymagającymi normami środowiskowymi.
Z drugiej strony, „Kawa, która odrodzi się na nowo” to projekt opracowany we współpracy z organizacją pozarządową Verdad y Vida, który umożliwił 180 kobietom ze społeczności etnicznej Majów Poq'omchi w Gwatemali uzyskanie niezależności, najpierw jako producentom, a następnie jako przedsiębiorcom.
Innym ważnym wyzwaniem poruszonym podczas wydarzenia było zaangażowanie młodszych pokoleń w przemysł kawowy. Na przykład w Ugandzie, projekt Ujana Coffee uruchomiony przez Fundację Lavazza wraz z organizacją pozarządową Sawa World, angażuje młodych Ugandyjczyków i Ugandyjki mieszkających zarówno na obszarach produkujących kawę, jak i będących w trudnej sytuacji mieszkańców miast, aby umożliwić im prowadzenie mikroprzedsiębiorstw związanych ze światem kawy, a także uprawianie lokalnego rzemiosła, jako sposobu na dywersyfikację i zwiększenie ich dochodów. Fundacja kontynuuje również z jednej strony programy szkoleniowe w zakresie dobrych praktyk rolniczych w terenie, a z drugiej strony rozszerza A Cup of Learning – międzynarodowy program szkoleniowy umożliwiający młodym osobom stanie się wszechstronnymi profesjonalistami w dziedzinie kawy. Program obejmuje kurs zielonej kawy i różnych technik przetwarzania, a także zapewnia najlepsze narzędzia, aby stać się baristą. Celem programu jest stworzenie prawdziwych możliwości zatrudnienia. Uruchomiony w 2017 r. jest obecnie aktywny w 19 krajach.
Wydarzenie obejmowało również prezentację raportu dotyczącego projektu „Kawa jako megafon dla pokoju”, który umożliwił rolnikom w departamencie Meta w Kolumbii przekształcenie nielegalnych plantacji koki, które powstały podczas wojny domowej, z powrotem w kawę. Uzupełnieniem tej narracji było uruchomienie podcastu „The Earth Breath”, wyprodukowanego przez Chora Media, na temat wyzwań i możliwości stojących przed kolumbijskim przemysłem kawowym.
Źródło: Fundacja Lavazza