Czy sieci grają w zielone, czy tylko pozorują grę do bramki „zielona transformacja”?
Veganuary to miesiąc promowania diety roślinnej. Green REV Institute publikuje raport dotyczący działań największych sieci handlowych, które tworzą nasze otoczenie żywności: Lidl, Jeronimo Martins (Biedronka), Żabki, Dino, Kaufland. Jak kierują nas do półek i wpływają na zawartość naszych koszyków? Czy faktycznie promują zrównoważoną dietę czy jednak stają po stronie mięsa i nabiału?
Meat Us Half Way to pierwszy raport zawierający analizę wszystkich działań sieci - od reklam, przepisów, stron internetowych, marketingu w sklepach, po analizę strategii i raportów publikowanych przez sieci handlowe. “To mozolna praca - analizowałyśmy aplikacje, reklamy, sprawdzałyśmy strona po stronie strategie sieci szukając informacji o emisjach z produktów zwierzęcych: mięsa i nabiału.” Anna Spurek, COO Green REV Institute.
Dlaczego emisje z produkcji mięsa i nabiału? Bo działalność rolnicza emituje znaczne ilości kluczowych gazów cieplarnianych innych niż CO2 , a ekspansja gruntów rolnych poprzez wylesianie uwalnia znaczne ilości CO2 . Cały łańcuch żywnościowy, od produkcji nawozów po dystrybucję żywności, również przyczynia się do emisji CO2. Łącznie rolnictwo należy do najważniejszych działań człowieka powodujących zmiany klimatu. W przypadku rolnictwa, do globalnego efektu cieplarnianego przyczynia się przede wszystkim wycinka gruntów (praktyki "slash-and-burn" i spalanie biomasy), hodowla zwierząt (fermentacja jelitowa i gospodarka obornikiem), oraz produkcja roślinna (nawozy i emisje z gruntów i pól uprawnych; Poore i Nemecek, 2018). Aby skutecznie przeciwdziałać zmianom klimatu, emisje muszą zmniejszać się o 50 procent co dekadę, aby osiągnąć zerową emisję netto do 2050 roku. Kluczem do tej strategii jest przekształcenie rolnictwa w główny pochłaniacz dwutlenku węgla (przewiduje się, że nastąpi to w ciągu najbliższych dwóch dekad, zgodnie z założeniami przyjętymi w modelach IPCC) oraz zachowanie i przywrócenie zarówno lądowych, jak i oceanicznych systemów pochłaniania dwutlenku węgla.
“Wiemy, że sektor hodowlany to zanieczyszczający. Wiemy też, że sieci handlowe mówią nam- osobom konsumenckim - ułatwiamy Ci wybór! Dostarczamy zdrowej, zrównoważonej żywności! Ograniczamy emisje, dbamy o planetę!” mówi Morgan Janowicz, Koordynatorka ds. Partnerstwa REV. “Jednak kiedy sprawdzamy jak Lidl, Biedronka, Dino, Kaufland, Żabka nie pokazują w raportach jak NAPRAWDĘ ograniczają emisje i czy ich działania reklamowe, marketingowe faktycznie kierują nas do tych zrównoważonych półek.”
Sieci milczą. Co z ochroną praw osób konsumenckich?
“Wysłałyśmy do sieci 21 pytań dot. działań na rzecz zrównoważonej żywności i ograniczania emisji. W raportach jest wiele informacji o odnawialnych źródłach energii, ograniczaniu delegacji pracowniczych, energooszczędnych sklepach ale nie ma nic o emisjach z mięsa i nabiału!” dodaje A. Spurek. ŻADNA Z SIECI NIE ODPISAŁA.
“Raport to początek, przekazujemy go dalej - do osób decydenckich, do organizacji, do osób eksperckich. Zaczynamy działania rzecznicze i będziemy dobijać się do gabinetów urzędów i ministerstw ponieważ napiszmy to wprost - to są prawa konsumenta i konsumentki: prawo do rzetelnej informacji, prawo do wyboru, prawo do edukacji konsumenckiej czy też prawo do życia w zdrowym środowisku. Jeżeli najważniejsi aktorzy, którzy mają realny wpływ na nasze koszyki, na to co kupujemy, nie są transparentni, wykorzystują greenwashing a nie pokazują danych, stawiają na reklamy tego co szkodzi i nam i środowisku to czas na zmianę i mocne sprawdzamy.”
Raport powstał w ramach projektu Meat us Half Way, koordynowanego przed Feedback EU, realizowanego w międzynarodowej koalicji organizacji działających dla transformacji systemu żywności.
Źródło: Green REV Institute