W ramach XVI Kongresu Kobiet w Gdańsku, Centrum Zielonego odbyła się dyskusja ekspertek, działaczek i polityczek dot. Zielonego Ładu. W dyskusji udział wzięły: Posłanka do PE Joanna Scheuring-Wielgus, Posłanka Małgorzata Tracz, Joanna Hańderek, Marta Jagusztyn-Krynicka, Barbara Kijewska, Alina Skorb-Gała, Anna Spurek, Monika Stanny, Agnieszka Warso-Buchanan, Izabela Zygmunt, Justyna Zwolińska. Posiedzenie prowadziła Ewa Sufin-Jacquemart.
Żywność Teraz!
Anna Spurek, Dyrektorka Green REV Institute:
"Co dalej? Otwarta debata o katastrofie i upadku bioróżnorodności, bez tematów i branż tabu. Bez cofania się. Plany są za mało ambitne, aby się cofać lub zatrzymywać. Strategia od pola do stołu miała oznaczać krótkie łańcuchy dostaw, promowanie żywności roślinnej dla ludzi, zadbanie o potrzeby i zdrowie konsumentów i konsumentek. Objęcie troską żywności.
Jakie są tematy tabu? Nadal w debacie nie potrafimy otwarcie rozmawiać o sługach sektora hodowlanego.Podam tylko kilka faktów:Sektor rolniczy jest wyjątkowo uzależniony od stabilnego systemu klimatycznego, a jednocześnie jest jednym z największych przyczyniających się do zmian klimatycznych. Dzieje się to bezpośrednio – poprzez emisje metanu i podtlenku azotu pochodzące od zwierząt hodowlanych – oraz pośrednio, jako jeden z głównychczynników prowadzących do wylesiania i zmian w użytkowaniu gruntów.
Antybiotykooporność: W Polsce w 2019 r. odnotowano 24 100 zgonów związanych z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe.Zdrowie: Szacuje się, że w regionie UE 59% dorosłych i około jedna trzecia dzieci w wieku 5-9 lat ma nadwagę lub otyłość, a 23% otyłość (OECD, 2019) i być może wbrew intuicji, współistnieją one również z niedoborami mikroelementów. To kwestia diety i chcę podkreślić, że mamy także do czynienia z ubóstwem żywnościowym jakościowym.
Woda: Produkcja mięsa, nabiału i jaj zużywa około 50 % całej wody wykorzystywanej do produkcji żywności.
Ziemia:Sektor hodowlany wymaga również ogromnych zasobów naturalnych, takich jak 70-80% całej ziemi rolnej przeznaczonej na uprawę paszy dla zwierząt i pastwiska.
Emisje: Hodowla zwierząt odpowiada za 16,5% globalnych emisji gazów cieplarnianych (GHG) oraz 32% wszystkich emisji metanu pochodzących z działalności człowieka.
Początkiem jest przyjęcie regulacji dotyczących SFS czyli zrównoważonego systemu żywności. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności, wprowadzenie zamówień publicznych, które są odpowiedzialnie zdrowotnie, społecznie, środowiskowo, rzetelne i transparentne oznakowanie żywności, które rozumiemy, które pozwala nam na dobre wybory, wprowadzenie do wyżywienia publicznego troski o nasze zdrowie i planetę. Bez zmiany systemu i przechodzenia do systemów roślinnych nie zrealizujemy celów Zielonego Ładu, nie zatrzymamy katastrofy, na naszych oczach będzie znikała przyroda, będą rosły nierówności społeczne.
W tym miejscu chcę podziękować sojuszniczkom Roślinnej Szkoły, programu Green REV Institute i naszych partnerów: Klubu Myśli Ekologicznej, PROM , Fundacji Onkologicznej Rakiety, Rodziców dla Klimatu, które działając dla 10 postulatów Roślinnej Szkoły działają dla zrównoważonego systemu żywności:
- Posłance do PE Joannie Scheuring-Wielgus, Wiceministrze Edukacji Narodowej Paulinie Piechnie-Więckiewicz, Wiceministrze Klimatu i Środowiska Urszuli Zielińskiej, Wicemarszałkini Senatu Magdalenie Biejat, Posłance Jolancie Niezgodzkiej, Posłance Małgorzacie Tracz, Posłance Dorocie Łobodzie, Posłance Paulinie Matysiak, Posłance Izabeli Bodnar
- oraz ponad 40 radnym z całej Polski w tym: dr. Katarzynie Puziuk-Zioło, Indze Domańskiej, Aleksandrze Owcy, Paulinie Filipowicz, Wandzie Grudzień, Agnieszce Duszy, Joannie Hańderek, Kamili Gołębiowskiej, Agnieszce Krzyżak- Piturze, Julii Klimkiewicz, Urszuli Kałłaur, Agacie Diduszko- Zyglewskiej, Monice Kwiatkowskiej, Annie Krasnodębskiej, Julii Zimmermann, Elżbiecie Żuraw, Jagodzie Żyłkowskiej, Magdalenie Gałkiewicz, Beacie Bilskiej, Joannie Wowrzeczce, Marcie Szczepańskiej, Dorocie Spyrce, Weronice Sarnowskiej, Dorocie Pędziwiatr, Renacie Niewiteckiej, Annie Niewiadomskiej, Sylwii Mróz, Halinie Owsiannej, Marcie Mazurek, Dorocie Bonk-Hammermeister".
Udział Green REV Institute był finansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030, PROO5.
Źródło: Green REV Institute