Przeglądarka Internet Explorer, której używasz, uniemożliwia skorzystanie z większości funkcji portalu ngo.pl.
Aby mieć dostęp do wszystkich funkcji portalu ngo.pl, zmień przeglądarkę na inną (np. Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge).
Publicystyka
BCC proponuje system zachęt dla przedsiębiorców, zamiast kar, w ustawie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
Business Centre Club
Trwają prace, w połączonych komisjach Sejmu RP, nad senackim projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Business Centre Club przedstawił uwagi do tej regulacji. Pozytywnie oceniamy próbę ustawowej interwencji w kwestię zapobiegania marnowaniu żywności.
Problem ten, o charakterze środowiskowym, ekonomicznym, ale i etycznym, wymaga przedstawienia przez państwo konkretnych instrumentów i zachęt mogących stworzyć kompleksowy system obrotu żywnością pozwalający na efektywne wykorzystanie wyprodukowanych dóbr. Zwracamy uwagę na dwa zasadnicze aspekty, które znacząco obniżają wagę i skuteczność planowanych regulacji.
Po pierwsze, projekt ustawy ogranicza działania w zasadzie wyłącznie do obszaru dystrybucji, która wg statystyk odpowiada za zaledwie 5% marnowanej żywności. Ustawa pomija efektywność wykorzystania produktów spożywczych na pozostałych etapach cyklu – produkcji i w szczególności konsumpcji w gospodarstwach domowych, choć to właśnie na tym ostatnim etapie dochodzi do zdecydowanej większości zjawiska marnotrawienia żywności. BCC proponuje objęcie ustawą także producentów żywności, przy czym zgodnie z poniższymi uwagami, zwiększenie udziału producentów w procesie oszczędzania żywności powinno być dokonane w formie zachęt, a nie obowiązków obwarowanych groźbą sankcji finansowych.
Po drugie, zamiast tworzyć system zachęt dla przedsiębiorców, którzy i tak od lat coraz lepiej współpracują z bankami żywności przy zagospodarowaniu produktów spożywczych, ustawa nakłada na nich kolejne obowiązki i sankcje za ich niewykonywanie. Projektowana ustawa przewiduje m. in. obowiązki zawierania z organizacjami pożytku publicznego, pod groźbą kar pieniężnych, umów dotyczących nieodpłatnego przekazywania żywności, dodatkowe zobowiązania w zakresie raportowania i opłaty karne za zmarnowaną żywność. To błędne podejście. BCC proponuje wprowadzenie systemu zachęt dla przedsiębiorców, natury podatkowej i finansowej, które skłoniłyby firmy do jeszcze bardziej ścisłej współpracy z organizacjami pożytku publicznego w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności. Takie podejście przyniesie znacznie lepsze rezultaty.
Pobierz
Źródło: Business Centre Club
Teksty opublikowane na portalu prezentują wyłącznie poglądy ich Autorów i Autorek i nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Podobnie opinie, komentarze wyrażane w publikowanych artykułach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.