Do 3 stycznia 2023 r. mamy okazję wziąć udział w konsultacjach KE nt. “walki z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe – zakaz stosowania niektórych środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt/w produktach pochodzenia zwierzęcego przywożonych do UE.” Wystarczy wejść na stronę Komisji Europejskiej i przesłać stanowisko.
Antybiotykooporność a hodowla zwierząt
Antybiotykooporność to zagrożenie dla zdrowia publicznego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje, że w samym 2019 roku z powodu odporności na produkty przeciwustrojowe zmarło 1,27 mln osób. Naukowcy.czynie szacują, że do 2050 r. antybiotykooporność może przyczynić się do śmierci 10 mln ludzi. Sama Polska zajmuje 4. miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości antybiotyków podawanych zwierzętom tzw. hodowlanym. W 2018 roku trafiło do nich niemal 800 ton antybiotyków, a ta ilość rośnie z każdym kolejnym rokiem. Dobry przykład stanowi sytuacja z października 2021 roku, gdy w polskim mięsie, eksportowanym do Czech, odkryto przekroczone 60-krotnie normy antybiotyków. O zagrożeniu spowodowanym produkcją zwierzęcą dla zdrowia osób konsumenckich mówił także raport Najwyższej Izby Kontroli dot. kontroli systemu bezpieczeństwa żywności. Intensyfikacja "produkcji" zwierzęcej powoduje, że zwierzęta tzw. hodowlane otrzymują coraz więcej leków, a osoby konsumenckie są narażone na poważne konsekwencje zdrowotne, o których nie informują etykiety na żywności.
Pomimo alarmujących danych, badań naukowych i wzrastającej świadomości decydentów osoby konsumenckie są stale narażone na spożywanie żywności, która szkodzi. Badanie Global trends in antimicrobial resistance in animals in low- and middle-income countries (2019) wskazało, że "Portfolio środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych w hodowli zwierząt przeznaczonych na żywność szybko się wyczerpuje, co ma istotne konsekwencje dla zdrowia zwierząt (…) i potencjalnie dla zdrowia ludzi. Regiony o najwyższym poziomie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe powinny podjąć natychmiastowe działania w celu zachowania skuteczności środków przeciwdrobnoustrojowych, które są niezbędne
w medycynie ludzkiej, poprzez ograniczenie ich stosowania w produkcji zwierzęcej."
Walka z antybiotykoopornością oznacza odchodzenie od intensywnej hodowli zwierząt i budowanie zrównoważonego systemu żywności, odpowiedzialnego klimatycznie, środowiskowo, zdrowotnie.
Całe stanowisko Green REV Institute, inicjatora koalicji Future Food 4 Climate można znaleźć na www.futurefood4climate.eu (dokumenty koalicji).
Zachęcamy do wzięcia udziału w konsultacjach i zabrania głosu dla zielonej, etycznej transformacji #brokenfoodsystem.
Źródło: Green REV Institute